Info

Ansøgning om forhåndsregistrering:
Forhåndsregistrering er for dig, der ejer eller lejer en bolig i en af de 8 byer – Allinge, Gudhjem/Melsted, Svaneke, Rønne, Aakirkeby, Nexø, Hasle og Klemensker – og ikke er tilmeldt folkeregistret på adressen, men dog opfylder bopælspligten ved at opholde dig i boligen i mere end 180 døgn jævnt fordelt hen over året.
Du skal indsende en ansøgning, hvor du vedlægger dokumentation for eller sandsynliggør, at du vil opfylde bopælspligten i den pågældende bolig på trods af manglende tilmelding til folkeregistret på adressen. Det kan fx være i form af en ansættelseskontrakt eller en forklaring på, hvordan du har tænkt dig at overholde bopælspligten fremadrettet. Du anmodes også om at udfylde en tro og love-erklæring om, at du opholder dig mindst 180 døgn jævnt fordelt hen over året i boligen.
Når du er forhåndsregistreret vil Bornholms Regionskommune på forhånd være bekendt med dine forhold, hvis din bolig fremkommer i en søgning over tomme boliger i en af de 8 byer, hvor vi håndhæver bopælspligten.

Hvornår kan bopælspligten fraviges eller udskydes?
Der vil være mulighed for efter ansøgning at give ejeren/lejeren tilladelse til at fravige eller udskyde opfyldelsen af bopælspligten i en af de 8 byer - Allinge, Gudhjem/Melsted, Svaneke, Rønne, Aakirkeby, Nexø, Hasle og Klemensker - i følgende situationer:

1. Hvis der er behov for at foretage en omfattende ombygning eller renovering af boligen, kan ejeren få tilladelse til at udskyde opfyldelse af bopælspligten, mens arbejdet udføres. Samtykke gives for indtil 1 år ad gangen og maksimalt for 3 år i alt (renoveringsreglen).
Det er en betingelse, at boligen er ubeboelig under ombygningen, og boligen må ikke anvendes til midlertidige formål (fx ferie eller ophold i forbindelse med at arbejder udføres i boligen) i perioden, hvor der er givet samtykke til at fravige bopælspligten.

2. Særlige forhold i øvrigt
Der kan helt undtagelsesvist efter en konkret og individuel vurdering gives samtykke til fravigelse af bopælspligten, når særlige forhold gør sig gældende. Et sådant samtykke skal dog overholde planlovens § 19 om, at samtykket ikke må være i strid med principperne i lokalplan 128 om helårsbeboelse.

Herudover gælder det, at hvis en bolig er sat til salg, kan ejeren undlade at opfylde bopælspligten i salgsperioden, forudsat at udbudspris og salgsbestræbelser følger markedsvilkårene.
I en salgsperiode må boligen altså gerne stå tom, men den må ikke anvendes til ferie- og fritidsformål eller andre midlertidige ophold.
Hvis du opfylder bopælspligten, men ikke er registreret på adressen i Folkeregistret, kan du ansøge om at blive forhåndsregistreret. Læs mere om det ovenfor.

Alle tilladelser til fravigelse eller udskydelse af bopælspligten vil altid være:
• personlige,
• evt. midlertidige, så længe grundlaget for tilladelsen er til stede og
• på betingelse af, at boligen ikke udlejes til ferie- og fritidsformål samt anvendes til andre midlertidige ophold.